April 25 2020 0comment
konjac glukomanan

Glukomanan – biljno vlakno koje dokazano doprinosi mršavljenju!

Pravilnik o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, a u skladu s provedenim neovisnim znanstvenim studijama, propisuje da se samo uz jednu namirnicu smije staviti navod da „doprinosi gubitku tjelesne težine“. Radi se o glukomananu, odnosno biljnom vlaknu koje se dobiva iz  korijena konjca ili đavoljeg jezika.

Kako stoji u tvrdnji glukomanan uz energetski restriktivnu dijetu doprinosi gubitku tjelesne težine!

Šta je glukomanan?

Glukomanan je prirodno biljno vlakno topivo u vodi i ekstrahirano iz korijena biljke konac. Na tržištu je dostupno kao dodatak prehrani, ali se i dodaje pojedinim namirnicama, poput određenih vrsta tjestenina ili brašna. Primjerice, upravo je glukomanan glavni sastojak shirataki rezanaca (noodles).

Glukomanan sadrži oko 40% suhe težine konjca, biljke koja potječe iz jugoistočne Azije. Ova biljka ima stoljetnu povijest korištenja u raznim biljnim mješavinama i tradicionalnoj hrani kao što su jela s tofuom, rezanci ili različite vrste pekmeza od konjca.

Osim što se prodaje kao dodatak prehrani, glukomanan se koristi i kao aditiv hrani – emulgator i zgušnjivač koji se označava kao E425-ii.

Glukomanan ima iznimnu sposobnost apsorpcije vode: stavite li tek malu količinu glukomanana u čašu vode, vrlo brzo ćete dobiti smjesu nalik gelu, odnosno pudingu. Upravo zbog ovoga, glukomanan doprinosi gubitku težine jer povećava i održava osjećaj sitosti.

Kako glukomanan doprinosi mršavljenju?

Glukomanan je biljno vlakno topivo u vodi  koje, kao i druga vlakna te vrste, doprinose gubitku kilograma na više načina, stoji u članku objavljenom u The Journal of Nutrition:

  • Ima jako malo kalorija
  • Zauzima jako puno mjesta u želucu nakon apsorpcije vode pa daje osjećaj sitosti, čime smanjuje unos hrane u sljedećem obroku
  • Odgađa pražnjenje želuca, čime također doprinosi osjećaju sitosti
  • Kao druga topiva vlakna, smanjuje apsorpciju proteina i masti

Osim navedenoga, glukomanan kao prebiotik hrani prijateljske bakterije u crijevima koje ga pretvaraju u kratkolančane masne kiseline poput butirata, koje štite od nakupljanja masnoga tkiva. Hranjenje crijevnih bakterija ima i dodatne dobrobiti – studija objavljena u Gut microbes potvrdila je vezu između broja pozitivnih crijevnih bakterija i tjelesne težine.

A šta kaže znanost?

Više je studija provedeno nad ljudima o utjecaju glukomanana na topljenje masnoga tkiva. Najveća studija provedena je nad 176 zdravih, ali pretilih pojedinaca koji su bili na restriktivnoj prehrani. Jednima je davan glukomanan kao dodatak prehrani, a drugi su bili na placebu.

Nakon 5 tjedana rezultati su pokazali da je skupina koja je uzimala glukomanan izgubila značajno veći broj kilograma od skupine koja je bila na placebu. Glukomanan je posebno učinkovit kad ga se kombinira s fizičkom aktivnošću i redukcijskom prehranom.

Druge dobrobiti glukomanana

Osim što potvrđeno pomaže u topljenju viška kilograma, glukomanana potvrđeno ima i druge dobrobiti za ljudsko zdravlje. Prema sustavnom osvrtu na 14 studija koje se bave utjecajem glukomanana na zdravlje, a objavljenom u The American Journal of Clinical Nutrition, glukomanan snižava:

  • Ukupan kolesterol
  • „Loš“ LDL kolesterol
  • Trigliceride
  • Razine šećera u krvi

Prema navedenoj studiji uključivanje glukomanana u prehranu može utjecati na sniženje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kao dijetalno, biljno vlakno glukomanana pomaže i u borbi protiv zatvora te je i to jedan od načina primjene. U tom slučaju preporučena doza je 2-4,5 g /dan, podijeljeno u više doza.

Doziranje glukomanana

Preporučeno doziranje glukomanana za gubljenje viška kilograma je 1 gram, oko 3 puta dnevno. Kada ga pomiješate s vodom, glukomanana će apsorbirati vodu do 50 puta svoje težine. Upravo zbog toga su preporučene doze glukomanana tako niske, u usporedbi s drugim dijetalnim vlaknima.

Glukomanan kao sredstvo koje pomaže mršavljenju ima učinke samo ako ga se uzima neposredno (15-60 minuta) prije obroka. Uzima da se s većom količinom vode ili druge tekućine koja je potrebna za apsorpciju ovog dodatka prehrani.