April 25 2020 0comment
alergije

Ulje crnog kima – vaš vjeran saveznik u borbi protiv proljetnih alergija

Proljeće je stiglo i priroda se budi, što veseli većinu ljudi, osim onih koji se bore s proljetnim alergijama. Suzne oči, curenje iz nosa, kihanje, kašalj – sve su to simptomi koje je lako pomiješati s prehladom ili gripom, zbog čega alergije katkad dugo ostanu neprepoznate.

Ali, jednom kada se napravi alergološki test i alergija se potvrdi, pred alergičare se postavlja izazov – kako učinkovito izbjeći ili bar ublažiti alergijske reakcije?

Šta je zapravo alergija?

Alergija je prekomjerna reakcija imunološkog sustava na razne faktore iz okoliša – hranu, kemijske spojeve, pelud, prašinu, životinjsku dlaku i slično. Kod nekih osoba organizam prepoznaje te čimbenike, koji su inače sasvim bezopasni, kao potencijalnu opasnost i protiv njih stvara protutijela. To izaziva imunološku reakciju, što dovodi do pojave alergija.

Alergije: bolje spriječiti nego liječiti

Brojna znanstvena istraživanja, ali i iskustva alergičara, pokazala su kako je prevencija najučinkovitija metoda u borbi protiv alergija. Ona se prije svega sastoji od jačanja imuniteta, koje treba započeti nekoliko mjeseci prije pojave sezonskih alergija.

Ulje crnog kima – moćan saveznik za jačanje imuniteta

Ulje crnog kima (lat. Nigella sativa) je proizvod koji se dobija hladnim tiještenjem sjemenki crnog kima. Koristili su ga već u starom Egiptu, a posljednjih nekoliko desetljeća na glasu je kao jedan od najučinkovitijih prirodnih preparata za jačanje imuniteta. Usto, koristi se i za liječenje čitavog niza bolesti, a osobito kod problema probavnog i dišnog sustava. Njegov glavni sastojak zove se timokinon, a samo ulje, uz palmitinsku i stearinsku kiselinu sadrži i oleinsku, linolnu, arahidonsku kiselinu, vitamine B kompleksa, kalcij, željezo, fosfor, te antioksidanse bakar i cink.

Kako ulje crnog kima pomaže u borbi protiv alergija?

Aktivni sastojci crnog kima, prije svega timokinon, djeluju kao imunomodulatori. To znači da pozitivno djeluju na stvaranje stanica imunološkog sustava, osobito na T i B limfocite.

Ulje Crnog Kima dodatak je prehrani koji se dobija hladnim cijeđenjem sjemenki crnog kima. Sadrži oko 70% nezasićenih masnih kiselina, vrijednih sastojaka topljivih u mastima (steroli i vitamin E), uz prosječno 1% eteričnog ulja crnog kima. Dnevna doza za odrasle iznosi 15 ml (3 čajne kašikice), a kod djece starije od 3 godine dnevna doza iznosi 5 ml (1 čajna kašikica). Ulje crnog kima uzima se nakon obroka i može se pomiješati sa sokom ili s medom.